Paliseul - Launoy


Ethymologie :

palatiolum - palisiolo - palisiol - palisolum - palatiolus: klein paleis

Inwoners :

Paliseulois, les grenouilles
Oppervlakte: 1530 ha;
Aantal inwoners: 1813 (eind 2008)


Bezienswaardigheden

Paliseul Chapelle saint-roch

Uit welke richting men ook komt, het eerste wat men ziet is de kerk Saint-Eutrope met zijn 75m hoge toren. Dit imposant gebouw met drie beuken en een dwarsbeuk werd in 1905 gebouwd in neo-gothische stijl naar de plannen van architect Edouard Van Gheluwe.

Als je verder naar het marktplein gaat zie je op de rechterkant een huis met het opschrift "Au pays de mon pŔre on voit des bois sans nombre". Deze zin is de beginzin van een gedicht van Paul Verlaine. De dichter verbleef hier regelmatig bij zijn tante die in dit huis woonde. Langs de grote weg werd ook een gedenkplaat aangebracht geschonken door de Ardense schrijvers in 1932 met de vermelding: "Ici joua Paul Verlaine" (Hier speelde Paul Verlaine.)

Vanaf het recent heraangelegd marktplein, bemerk je ook, langs de hoofdweg, een gebouw met dubbele trap: het gemeentehuis gebouwd rond 1900.

Verderdoor, kan je de "chapelle Saint-Roch " zien, midden het groen en geflankeerd door twee eeuwenoude essen. Ze werd in 1636 gebouwd uit dankbaarheid voor Sint-Rochus door de overlevenden van Paliseul na een pestepidemie.

Deze site werd geklasseerd omwille van zijn historische, artistieke en wetenschappelijke waarde.
Bijwerken van de informatie : SI Paliseul
Met de steun van het commissariaat-generaal voor toerisme
Met de steun van het commissariaat-generaal voor toerisme